Laxmoussetårta med rom



Vi fick en fantastisk 3-rättersmiddag, varav den här var förrätt.
Den går ju lika bra att ha på en buffé till midsommar också.

Botten
8 skivor kavring, 200 g
75 g smält smör

Fyllning
200 g rökt lax i skivor
3 askar (a 100 g) Philadelphiaost
1 1/2 dl majonnäs
5 gelatinblad
1 dl finskuren dill
1/2 dl finskuren gräslök

Garnering
250 g röd kaviar
tunna citronskivor

Lägg gelatinet i kallt vatten.
Kör kavringen med smöret till en jämn massa i matberedare. Tryck ut den i botten på en form med löstagbar kant.
Platta till och ställ i kylen.
Lägg mjukost, majonnäs och strimlad lax i matberedaren och kör till en slät, fluffig massa.
Smält gelatinet på svag värme. Blanda snabbt ner det något avsvalnade gelatinet  och det finskurna gröna i laxmoussen.
Packa och bred ut moussen över kavringbotten och täck med plastfolie.
Ställ i kylen, minst 6 tim.
Lossa kanten försiktigt och garnera med rom och citron, men låt rommen rinna av i en sil i ca 30 min, så att den inte vätskar av sig på tårtan.


Rigatoni del pollarolo

I går kväll fick vi världens godaste pasta hos en av mina väninnor, Katarina. Hon har en 2 månander gammal dotter och har hunnit göra den här (och mycket annat gott) goda maten, det är bra.

400 g rigatoni
600 g kycklingfilé
6 st salviakvistar eller 1 msk torkad salvia
3 dl grädde
1 1/2 msk kalvfond
1 dl marsalavin, sött

Stek kycklingen i mindre bitar.
Grovhacka salvian, lägg i stek tillsamans med kycklingen.
Häll på vin, fond och grädde, låt sjuda medan pastan kokar.

Foto: recept.nu

Knaprigt vallmoknäcke

Annika på mitt arbete hade med sig det här goda brödet till frukosten!
Knaprigt, sprött och så fint med de blå valmofröna.

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
4 dl (240 g) vetemjöl
2 dl (120 g) grahamsmjöl
1 1/2 tsk salt
1 msk raps- eller olivolj
1 dl vallmofrön
fint havssalt eller flingsalt att strö över

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör runt så att jäste löses upp lite.
Blanda mjölsorterna med saltet och rör ner i degspadet tillsammans med oljan.
Rör ihop till en ganska kletig deg och arbeta degen några minuter. Tillsätt sist vallmofröna.
Låt degen jäsa övertäckt i en halvtimma. Mjöla bakbordet ordentligt. Dela degen i 8-10
bitar och kavla ut varje bit så tunt du kan. Lägg knäcket på en bakplåtspappersklädd plåt
och nagga med en gaffel. Strö över lite fint havsalt (var inte för generös, det blir lätt för salt)
och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 225 gr i 12-15 min.


Teriyakilax



Våra döttrar älskar den här laxen. När de känner doften av såsen står de och hänger över
spisen och "håller på att hungra ihjäl".
Så gott, så snabbt och så enkelt. Till fest, men vi har den till vardags också.

4 salladslökar
1 röd paprika
1 knippa grön sparris
1 squash
100 g sockerärtor
2 msk rapsolja
4 laxfiléer
salt och peppar
1 msk sesamfrön till garnering

Sojasås
1/2 dl japansk soya
1/2 dl ljus sirap
1 msk sesamolja
2 msk sesamfrön

Koka ihop ingredienserna till såsen.

Sär grönsakerna mindre bitar och woka hastigt i rapsoljan.
Stek laxen, salta och peppra.
Servera laxen upp på grönsakerna och häll såsen över, garnera med sesmafrön.



Foto:Charlotte/charlottesmat

Familjen Bengtsons studentsalsa

När Johanna tog studenten blev vi bjudna på en god buffé där bla den här goda salsan bjöds. Vi gör den alltid
när vi grillar, passar till alla sorters kött.

1 pkt krossade tomater
1 pkt krossade tomater med chili (ICA)
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 gul lök, hackad
1 grön paprika, finhackad
lite chilipeppar/pulver
10 droppar tabasco
ca 1 tsk curry

Låt puttra ihop ca 1 tim, svalna och servera kall/rumstempererad.

Pias äppelkaka




Min svärmor igen. Det här är min mans favorit! Jag gör den gärna bara för att äta den goda havregrynblandningen.

100 g smält smör/margarin
3 dl havregryn
1 1/2 dl socker

Blanda samman och bred över äppelklyftor i en ugnsform.
in i ugnen 175 g ca 20 min.
Servera med glass.


Chokladfondant

Om man som i min familj älskar sockerkakssmet! av alla sorter, choklad är en av favoriterna. Då är det här den perfekta efterrätten.

75 g smör
100 g mörk choklad, 70%
2 ägg
1 dl socker

Smält smör i en kastrull, smält ner chokladen.
Vispa ägg och socker  poröst.
Rör ihop och häll upp i små smorda ugnsportionsformar.
In i ugnen 225 gr 8 min.
De ska vara "ofärdiga" inuti!!!

Låt svalna lite, servera med hallon.


Paj de pollo

Det här tillsammans med Taco-pajen, guaccamole, nachos, tacosås och en stor sallad,
då har man en perfekt liten buffé när man bjuder en kväll
.

Pajdeg
1 1/2 dl mjöl
50 g smör
1 msk vatten

Fyllning
1 burk Old El Paso Green Chili
1/2-1 grillade kyckling
1 gul lök
150 g färska champinjoner, skivade
smör/margarin
1/2 burk Old El Paso Thick´n Chunky Salsa
1/2 ask (ca 100 g) Philadelphiaost
3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 gr.
Gör pajdegen. Blanda samman mjöl och matfett till en gryning massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Låt vila kallt en stund.
Tryck ut pajdegen i en smord ugnsform och grädda ca 10 min.
Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Bryn kyckling, lök och champinjoner.
Tillsätt salsa och Philadelphiaost. Rör om väl.
Bred ut chilli och  kycklingröra i pajskalet, strö över osten.
Gratinera 10-15 min.

Italienska köttbullar med tomatsås

Man kan drömma sig bort när man äter de här underbara köttbullarna.
Tyvärr äter jag alltid mer än jag borde när vi lagar det här. Mycket parmesan måste man ha till.

4 p

Färs
400 g blandfärs
3 skivor färskt vitt bröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl riven färsk parmesanost
rivet skal från 1 citron
1 riven vitlöksklyfta
1/2 msk torkad dragon
salt och peppar

Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet och lägg brödet i skålen,
så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt.
Blanda färsen med brödet, parmesanosten, citronskalet, den rivna vitlöken, dragonen och löken Smaksätt med salt och peppar och låt färsen vila i 10 min. Forma till bollar och bryn i smör och olja till dess att de får en fin yta.

Tomatsås
2 skalade schalottenlökar
2 skalade vitlöksklyftor
3 burkar hela tomater
3/4 dl god olivolja
1/2 dl färsk basilika

Skär schalottenlökarna i mindre bitar och krossa vitlöksklyftorna. Låt löken, vitlöken, tomaterna och olivoljan koka ihop till en sås och smaksätt med salt och peppar.
Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen oc låt det småkoka i ca 10 min.

Strö basilika över tomatsåsen och tillsätt lite svartpeppar.
Servera med pasta, gärna spagetti.



Gazpacho

Tänk till en varm sommarlunch eller som förrätt innan man grillar något gott på kvällen.
Den ska serveras kall och räcker till ca 4 personer om man har det som en rätt
och till 6-8 pers om man serverar till förrätt.

1 stor skalade tomater
1/2 grön gurka
1/2 stor lök
1/4 grön urkärnad paprika
2 burkar (a 400 g) tomatjuice
1 1/2 msk olivolja
2-3 msk vinäger
1/8-1/4 tsk tabascosås
1-1 1/2 tsk salt
1/8 tsk svartpeppar
2 liten vitlöksklyfta

Blanda i mixer följande delade i stora bitar: tomat, gurka, lök och paprika.
Slå i en halv burk tomatjuice, kör allt ill puré, ca 30 sek.
Blanda i en stor skål grönsakspurén med resten av tomatjuice, oljan, vinäger, salt
och peppar.
Täck skålen och ställ in den i kylen 2 timmar eller mer före servering.
Strax före servering pressas 1 vitlöksklyfta ner i den kylda soppan. Rör om väl.
Fördela i glas eller skålar.
Servera med brödkrutonger, finahackad gurka och tomat.


Kyckling med parmaskinka och balsamsås

 Hela huset luktar balsamvinäger och vitlök. Hur gott som helst. Min man tycker att det är lite mycket vitlök och jag tycker alltid att det kan vara mer...

4 p
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225 gr. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano.
Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.
Strö över lite färsk oregano.
Servera med färsk pasta och sallad.

Det här goda receptet kommer från Arla.

Lise-Lottes pestolax

Fick det här goda på en tjejlunch hos Lise-Lotte för några år sedan. Vi har gjort det många gånger för att det är så gott och enkelt.

600 g lax
1/2 pkt fryst spenat
1-2 vitlöksklyftor
1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl valnötskärnor
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl lagrad ost
2 dl creme fraiche

Lägg den tinade laxen i ugnsform, krydda.
Hacka den tinade spenaten med alla ingredienserna.
Lägg det på laxbitarna.
In i ugnen 200 gr ca 15 min.

Servera med taglliatelle och lite citronolja och en god sallad.

Fondue till kött

Fick den här för några år sedan hos min svägerska. De blåste liv i fondue-ätanadet igen. Då var det inte så lätt att få tag i en fondue-gryta som det har varit de senaste åren, men vi lyckades! Och har gjort det mång gånger sedan dess.

1 l köttbuljong
1 vitlöksklyfta (tunt skivad)
1 dl japansk soya
1/2 dl risvinäger
4 msk mirin (söt matl.sake)
1 tsk sesamolja

Blanda ner i en kastrull och koka upp.
Servera med kött och flera goda såser.

Elins blåbärskaka

Elin är dotter till en av mina väninnor. Hon arbetade en sommar hos oss, och när hon slutade bjöd hon på den här fantastiskt goda kakan. Mina döttrar och deras vänner har den som favorit. Det blir ju rätt mycket när man gör den, så den räcker en kväll till dem i alla fall.
Tack för receptet!

3 ägg
4 dl socker
150 g smält smör

Rör ihop.

2 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
1 pkt frysta blåbär

Blanda ihop.
Rör sedan ihop med ovan och klicka ut i en bakpappersklädd form, ca 20x30 cm.
Grädda i 200 gr i ca 20-25 min.

Jag lovar, den är mycket godare än den ser ut!

Vit chokladmousse

Kan det bli bättre än så här. Våra döttrar tycker att det här topp 10 när det gäller efterrätter!
Trots all vit choklad och grädde så går det att få i sig den här efter en middag...

2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella

Vispa grädden.
Smält chokladen över vattenbad.
Vispa ägget och tillsätt chokladen, rör.
Rör ned kesella och sist grädden.

Toppa med bär eller frukt.

Britt-Lis kreolska gryta

Den här grytan finns nog i många varianter, men det här är min mosters och som är så god!

900 g fläskfilé
4 små eller 2-3 stora kabanosskorvar
1 burk syltlök
1 burk svarta oliver
1 röd paprika i strimlor
1 dl hackade cornichons
4-5 dl grädde
1 msk mjöl
1-2 tsk mejram
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skär korvar och fläkfilé i bitar. Stek var för sig.
Krydda och lägg i resten av ingredienserna, låt koka/småputtra.

Servera med ris.

Min Carbonara

Carbonara kan man göra på många sätt, den här är enkel och god.

3 ägg
3 msk grädde
100 g finriven parmesanost
200 g rökt skinka
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök

Vispa ihop ägg, grädde och hälften av osten.
Fräs skinka och lök.
Koka spagetti och lägg upp på stort fat, häll äggblandningen över och rör snabbt om.
Lägg sedan på skinka och lök.
Servera med resten av den rivna osten.


Capuccinotårta

Inga-Lill är en väninna som alltid har nya goda saker att bjuda på.
Den här tårtan är överlägsen allt!

2 färdiga sockerkaksbottnar, 26 cm
4 äggulor
2 1/3 dl socker, 200 g
500 g mascarponeost
3 gelatinblad
1 dl vatten
4 portionspåsar espressopulver eller
4 msk kaffepulver
3 msk konjak
5 dl vispgrädde

Garnering
1 msk kakao
1 msk florsocker

Vispa samman äggulor och socker till en fluffig smet. Tillsätt mascarponeosten
och vispa kraftigt tills sockret är helt löst.
Lägg gelatinbladen i blöt 5 min i kallt vatten. Lös kaffepulvret i 1 dl vatten i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kaffet och värm försiktigt tills gelatinbladen har smält.
Dra av kastrullen och tillsätt konjaken.
Vispa grädden och blanda den väl med ostsmeten.
Placera den ena kakbottnen i botten på av en form med avtagbar kant. Fukta den med
hälften av kaffeblandningen och bred sedan hälften av ostblandningen ovanpå.
Lägg på den andra tårtbottnen som fuktas med resten av kaffeblandningen och
bred sedan på resten av ostblandningen.
Sikta först över kakao, sedan florsocker och sist lite kakao. Ställ formen i frysen 1 timme
före seervering.


Katarinas olivröra

Min väninna Katarina har bjudit på många goda middagar och tilltugg innan maten,
bl a  den här goda olivröran.

1 stor burk gröna oliver
2-3 vitlöksklyftor
2-3 msk majonnäs

Mixa alltihop!


Pastasallad

Det är gott att göra italiensk buffé, speciellt om man är många.
Då brukar vi bl a ha med den här goda pastasalladen. Passar bra till alla salamikorvar och parmaskinka.

1 pkt penne/skruvmakaroner
8-10 soltorkade tomater i olja
3 dl gräddfil
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
Körsbärstomater
Basilikablad

Tacopaj

Det här är nog den godaste paj man kan tänka sig!!!
Servera med en god sallad, nachos, guaccamole och tacosås.

450 g köttfärs
1 dl hackad gul lök
1 påse taco kryddmix
1 burk hackad grön chili
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 sconespulver (mix)
3 ägg
2 tomater
2 dl riven ost
3 dl gräddfil

Sätt ugnen på 200 gr.
Smörj en pajform.
Bryn köttfärs och lök.
Blanda i kryddmix och lägg färsen i fomen.
Strö chili i ett jämnt lager över.
Vispa ihop mjölk, sconesmix och ägg och häll över köttärsen.
Grädda i 25 min.
Täck med skivade tomater och riven ost. Sätt in formen i ugnen igen 8-10 min.
Låt svalna i ca 5 min. täck med gräddfilen. Garnera med tomat.

Jane och Mickes kycklingspett med jordnötssås



Fick den här goda rätten hos vänner när alla våra barn var små.
Så den passar både barn och vuxna, men man måste tåla jordnötter.

4 p
3-4 kyckligfileer
12-16 grillspettspinnar

Jordnötssås och marinad
2 dl salta jordnötter
2 skalade vitlöksklyftor
1 tsk malen ingefära
1/2 dl konc apelsinjuice
1 1/2 dl majsolja

Lägg grillspetten i blöt.
Lägg alla ingredienser till såsen, utom oljan, i en matberedare/mixer. Mixa och tillsätt oljan under gång.
Skär kycklingen i sockerbitsstora kuber och trä upp på spetten.
Lägg 2/3 av såsen i en skål. Bred resten över kycklingen, fördela runt om. Låt dra 1/2 timme.
Värm ugnen till högsta värme 250 gr. Låt en foliretäckt plåt värmas med i ugnen.
Växla över till grill. Olja den heta plåtenlätt och grilla spetten samtidigt i ca 7 min i övre delen av ugnen.

Servera med jasminris, sallad, jordnötssåsen och Tacosås.

Mums!!!

Tinas kladdkaka

Min svägerska Tina och hennes familj brukar göra den här underbart goda kladdkakan.
Man måste göra den i en ugnsform, eller så halverar man receptet och gör den i en sockerkaksform.
Men det kommer att gå åt så..

6 ägg
9 dl socker
3 msk vaniljsocker
12 msk kakao
4 1/2 dl mjöl
1 tsk salt
300 g smält smör

Det är bara att röra ihop!
Grädda 20 min i 150 gr, ta ut den i 4 min, sedan in igen i 20 min.

Grädde och hallon är alltid gott till!


Chokladbollar

De är inte så chokladiga, men hur goda som helst, tycker jag.

6 dl havregryn
3/4 dl mjölk
200 g margarin
4 msk O´boy
1/2 dl kokos
1/2 msk vaniljsocker
1 3/4 dl socker

Kör i matberedare. Ställ kallt.
Forma till bollar och rulla i kokos.
Klart!


Lax och pasta



En härligt lyxig lax- och räksås som är snabblagad och god till pasta. Vi kan ha den en vardagskväll för att den går så fort att göra, men den känns också lyxig att bjuda på.

200 g rökt lax
300 g räkor
1 gul lök
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl vitt vin
citonpeppar
salt
1 tsk tomatpuré

Fräs lök, rör ned creme fraiche, grädde och vin. Låt puttra några min.
Smaksätt med salt, citronpeppar och tomatpuré.
Skär laxen i strimlor och skala räkkorna. Lägg ner dem i såsen och låt dem bara bli varma.
Servera med god pasta.

Foto:Carolina/charlottesmat

Lyxig fisksoppa i mikron

Kan det bli enklare, och hur gott som helst. Den här soppan har vi gjort många lördagkvällar när man inte orkar laga  mat. Lite gott bröd och vin till, sedan är man så mätt och nöjd.

2 p
200 g torsk, kolja eller spättfilé
200 g lax
75 g skalade räkor
1 pkt saffran
1 krm salt
1/2 fiskbuljongtärning
1 dl torrt vitt vin/matlagningsvin
1 dl creme fraiche

Skär fisken i tärningar.
Stöt saffran med saltet, smula sönder buljongtärningen och blanda med vinet.
Fördela i två skålar/djupa tallrikar och ställ in i mikron på full effekt i 1 1/2 min.
Fördela fisken och creme fraich, täck med plastfolie och mikra på full effekt i 3 min.
Rör om och mikra i 1 min till.
Tillsätt räkorna och värm c  20 sek.


Julkola a la Frisk



Hur gott är det inte med hemmagjord chokladkola. Det är min mans familj som alltid gjort enligt det här receptet. Den får stå och koka på spisen medan vi gör marsipan och annat julgodis. Sent på kvällen klipps/skärs kolan och alla sitter beredda med papper att vira in kolabitarna med. Under tiden provsmakar vi ordentligt...

6 dl socker
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl ljus sirap
2 msk vaniljsocker
1 1/2 dl kakao
60 g smör
5 dl vispgrädde

Koka upp och sänk sedan värmen så att det bara bubblar lite, rör så lite som möjligt i den.
Gör kulprov. Häll upp i bakplåtspappersklädd plåt och häll ut och låt kallna.

NJUT!!!


Lax med vitvinssås

Alltid rätt på något sätt.

2 p
2 laxkotletter/fjärilar
citronpeppar
olja
50 g löjrom/röd rom
kokt, pressad potatis

Vitvinssås
1 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 dl grädde
2-4 msk creme fraiche
1 msk hackad dill
ev salt och peppar vb

Koka ihop buljong och vin till 1 dl återstår. Tillsätt grädde och creme fraiche
och låt koka 5 min. Rör i hackad dill och smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 gr. Lägg ut laxen i en ugnsform, pensla med olja och krydda med salt och peppar.
Stek i ungen ca 10 min.
Lägg upp på tallrik, toppa med rom och servera med pressad potatis, sallad och sås.

Morotskaka



Det finns många recept på morotskaka, jag tycker det här är det bästa.

2 ägg
2 dl socker

Vispa ihop.

2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver

Blanda ihop.

1 dl matolja
3 dl fint rivna morötter

Rör ihop alla ingredienserna.
Grädda i 175 gr i 30-40 min.

Glasyr
125 g Phildelphiaost
60 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
2-4 dl florsocker

Bred på den kalla kakan.

Jag brukar göra små morötter av marsipan och dekorera med. Jättefint!
På min senaste glöggfest gjorde jag dem som cupcakes, mycket uppskattade. Då hade jag silver/guldströssel
på istället för marsipan.




Mina cupcakes



Foto: Sofia/charlottesmat


Anettes Sangria

Anette är gift med en spanjor och de gör den här goda och enkla Sangrian!!!

Rött vin
Fanta!!!
Is
Apelsin, äpple...

Ja, blanda efter egen smak, det blir hur gott som helst!

Katarinas kvällsgodis

Det här är en av våra favoriter. En fredagskväll och lite gott vitt vin till.

Till ostbotten
2 dl mjöl
2 dl lagrad riven ost
75 g smör
3 msk filmjölk
 
Blanda ihop till en deg. Tryck ut i en form med avtagbar kant.
Grädda i 200 gr ca 15 min.

Till fyllning
2 dl creme fraiche
2-3 tsk italiensk salladskrydda
500 g oskalade räkor
1/2 gurka i skivor

Bred creme fraiche på den kalla ostbotten, garnera med räkor och gurka.


Fläderblomsparfait

Det här är så gott!!! Fråga min man, han tycker att den är onödig att bjuda på när vi har gäster för,
"då blir det så lite kvar"...

6 äggulor
1 1/2 dl socker
1 dl outspädd fläderblomssaft
5 dl vispgrädde

Vispa grädde.
Vispa äggulor och socker poröst.
Blanda ned saften och grädden.
Kör c a 40 min i glassmaskin. Går även att göra utan.

Vi brukar ha hallon och röda vinbär till.

Cheesecake

I början på 80-talet var det inte många som hade smakat cheesecake. Men en arbetskamrat, som varit i New York hade med sig ett recept hem och bjöd på den här goda!!!

I
6-8 digestivekex (krossade)
1/2 dl socker
kanel
4 msk smält smör
Blanda ingredienserna väl och pressa ner i en form med avtagbar kant.

II
2 pkt Phildelphia cream cheese (= 400 g)
3 ägg
1 dl socker
4 msk socker
saft av 1/2 citron
Blandas till en klumpfrimassa (med elvisp!) och häll över lager I.
I ugnen ca 20 min i 200 gr.

III
4 dl gräddfil
3-4 msk vaniljsocker
1-2 msk socker
Blanda och häll  över som lager III direkt när kakan kommer ut från ugnen.
Serveras kall (minst 3 tim i kylskåp)


Pias sockerkaka

Den här sockerkaksreceptet är från min svärmor som har fått den av sin mamma. Den blir alltid saftig!

2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokt vatten
2 msk smör (läggs i det kokta vattnet)

Vispa ägg och socker poröst, blanda i ingredienserna i ordning.
In i ugnen ca 30 min i 175 gr.

Det är många som tycker att det här receptet är så bra!


Lasses födelsedagstårta



Den här tårtan har nog alla receptet på, men den är ju bara så god!!! Jag bakade den till min man första gången för.... ja, rätt många år sedan, men den är alltid rätt till en födelsedag.

Sockerkaksbotten
125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1 dl mjölk
1 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Marängsmet
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
6 dl vispgrädde

Garnering
Kiwi
Jordgubbar
Vinbär
Hallon
Ja ,vad som helst som är gott på en tårta

Klä en långpanna med oljat bakplåtspapper.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt gulorna under fortsatt rörning.
Rör i mjölet blandat med bakpulver omväxlande med mjölken.
Bred ut smeten i långpannan.
Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd i socker och vaniljsocker.
Bred marängsmeten ovanpå sockerkkssmeten.
Gräddas  ca 25 min i 200 gr.
Dela den kalla kakan, lägg bottnarna på varandra med grädde och frukt mellen och över.

Visst känns det sommar!


Foto:Carolina/charlottesmat


Fläderblomssaft

Fläder har vi nog alltid plockat på halländska västkusten. Om inte vi själva hunnit med det, så har svärfar plockat så vi får med hem för att göra saft. Det är gott att dricka med is och en citronskiva i när det är varmt, men framförallt till att gör vår goda "Fläderblomsparfait".

ca 50 klasar fläderbommor
1 stor citron
50-60 g citronsyra
2 l vatten
2 l socker
1 krm natriumbensoat

Lägg blommorna i en stor kastrull/hink.
Koka upp vattnet med socker och skivad citron. Rör om så att
sockret löser sig.
Lös upp citronsyran i lite av lagen och blanda ner igen.
Gör likadant med natriumbensoaten.
Häll lagen över blommorna.
Låt stå svalt i minst 3 dagar.
Häll genom en saftsil och häll upp på rena flaskor.

Jag brukar hälla saften på plastflaskor och lägga in dem i frysen, så räcker de/håller sig hela året.


Tittis golf-lax

Hur gott smakar det inte med mat efter en golfrunda. Och för den som ska bjuda ska det gå lätt, snabbt och helst smaka gott. Den här är helt underbar i smaken även om man inte tycker att det är så mycket i såsen.

1/2 laxsida
saften från 1/2 citron

Smöra en ungsform, lägg i laxen med skinnsidan ned.
In i ugnen 150 gr ca 20 min.

Koka under tiden upp
5 dl creme fraiche
2-3 fiskbuljongtärningar

Häll den varma såsen över laxen på en gång när den kommer ut från ugnen.
Klipp färsk dill över.

Servera med färskpotatis och en god sallad.

Tack för receptet, det är så här enkla recept man vill ha många av.
 

Kajsas fiskgryta med saffran

Kajsa är en av mina bästa vänner vi träffades på en arbetsplats för mång år sedan. Hon kan allt; laga mat, sy!, snickra och prata under en god middag. Tack för det här underbara receptet som jag i min tur bjudit många på.

4 p
400 g torskfile
300 g laxfile
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 1/2 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk timjan
1 tsk basilika
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
3 hg räkor (med skal)
1 burk musslor (150 g musslor)

Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
Smält smör i en gryta och lägg i löken. Fräs ett par min tills den blir mjuk.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika. Fräs ihop.
Tillsätt vin och fiskbuljong. Koka samman ett par minuter.
tillsätt grädde, creme fraiche och vatten. Rör ihop och häll i saffran. låt sjuda ca 15 min.
Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Skala räkorna.
Lägg i fisken och sjud i ca 7 min, eller till fisken blivit fast.
Lägg i räkor och musslor. Hetta upp snabbt.

Vitlöksmajonnäs

1 äggula
1 tsk fransk senap
2 dl olja
1 tsk vinäger
1 dl creme fraiche
1 1/2 tsk tomatpuré
1/2 krm kajennpeppar
1 1/2 krm salt
3-4 vitlöksklyftor

Se till att samtliga ingredienser har rumstemperatur.
Rör ihop ägg och senap.
Häll i oljan. först droppvis, sedan i fin stråle. Rör hela tiden kraftigt.
Blanda i vinägern. Rör ner creme fraichen.
Rör i tomatpurén, kajennpeppar och slat, pressa i vitlök.

Servera med gott bröd och ett gott vitt vin, tex Concannon Chardonay ( tack Tess! )


Snabb ättiksgurka

Min fantastiska svärmor har lärt mig mycket om matlagning,
bla den här snabba och enkla gurkan som är god att ha till bla köttbullar.

1 gurka
1 tsk salt
5 msk socker

Hyvla gurkan med osthyvel, blanda med socker och salt i en skål
och låt stå 1 timme.

Häll sedan i;
1 1/2 msk ättikssprit
1/2 kram vitpeppar

Köttbullar



De enklaste köttbullarna man kan tänka sig.

500 g nötfärs
2 msk ströbröd
1/2 dl grädde
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1/4 svartpeppar
25 g smör

Lägg ströbrödet i grädden och låt svälla några minuter.
Blanda i resten, låt smeten stå en stund.
Stek och vispa ur pannan med lite vatten och grädde och gör en sås till.
Jag serverar med potatismos och lingonsylt. Inlagd gurka är gott till.

Foto:Charlotte/charlottesmat

"Hurtbulle" eller lingonbröd



Snabbt, gott och nyttigt? Vi intalar oss det i alla fall.

2 dl havregryn
5 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
 
Blanda ihop.

4 dl naturell yoghurt
1/2 dl flyt honung
1/2 dl lingonsylt

Rör ihop med de torra ingredienserna.

Klicka ner i smord form (sockerkaksform).
Grädda i 200 gr i ca 1 tim.


Foto: Charlotte/charlottesmat


Citrusmarinerad sparris med pinjenötter

Kan man ha en bättre förrätt. Gott och inte så mättande.



1/2 kg grön sparris

Dressing
3 msk olivolja
1 1/2 msk citronsaft
1/2 dl fint hackad gräslök
salt och peppar

Till servering
100 g parmesanost hyvlad
50 g rostade pinjenötter

Koka sparissen i saltat vatten i 3-4 min.
Vispa ihop dressingen. Häll över sparrisen, hyvla över osten
och strö över nötterna.

Gott!!!


Chokladfondue

Hur gott och kul är det inte med chokladafondue!

3/4 dl socker
3/4 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
30 g smör
50 g ljus eller mörk choklad

Massor av äpple, apelsin, vindruvor, banan, kiwi, ananas, jordgubbar,
physallis, melon. Ja, ta vad som är gott till choklad.
Skär i lagom bitar för att doppa i grytan.

Vi brukar nog göra dubbel sats, så att man kan fylla på efter hand...

Elemers kladdkaka


Vad ska man säga, hur gott som helst!!!

3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
4 msk kakao
150 g smält smör 
2 ägg

Blanda de torra ingredienserna. Rör snabbt ner smält smör och ägg.
Grädda i 200 gr ca 20 min.

Lenas goda sommarlax



Det hä receptet har jag fått av en väninna som brukar bjuda på så god mat. Fick den här en sommar hemma hos henne.
Hur gott som helst!!!

700 g lax
2 msk muskavadosocker/brunt farinsocker
1 msk flingsalt
2 tsk spiskummin mald
2 tsk koriander mald
1 krm chilipeppar
1 krm svartpeppar

Blanda och klappa in fiskens ovansida.
In i ugnen 200° ca 15-20 min om det är i portionsbitar, lite längre om det är en hel bit laxfilé.

Jordgubbar
Babyspenat
Svarta oliver
100 g fetaost
salt och peppar

Lägg upp på ett fat.
Ringla över;
3 msk rapsolja
1 msk hallonbalsamvinäger

Sås
matlagningsyoghurt
riven västerbottenost
flytande honung

Tänk en sommarlunch med väninnorna och ett glas vitt vin!


Foto:Carolina/charlottesmat

Lax med sherrysås

Min svärmor brukar göra den här fantastiskt goda laxen, som jag tror kommer från Allt om mat från början. Min svärfar gör det goda paprikahacket, som egentligen inte ingår i recptet men som passar så bra till.

4 p
4 portionsbitar lax
1 pkt Bavaria blue
olja att pensla laxen
salt

Sherrysås
1 dl söt/halvsöt sherry
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
ca 1 dl hackad dill
ca 1 msk smör

grön, röd och gul paprika
potatis

Skär som en fick mitt på varje laxbit, lägg i lagom stor bit av osten.
Flytta över laxen till smord form. Pensla med olja och salta.
In i ugnen 200 gr i ca 10 min.

Såsen;
Koka upp sherryn med buljongtärningen och koka ihop det hela till hälften återstår. Tillsätt creme fraiche och koka ytterligare några minuter. Tillsätt slutligen dillen och vispa i en klick kallt smör.

Skär papriken i små bitar och stek upp i smör.
Servera med potatis och en sallad.

Kantarellsoppa med rökt lax

Den här goda soppan såg jag en av morgonkockarna göra, tror att det var från Melanders fisk. Såg så lätt och gott ut att jag gjorde den samma kväll. Fantastisk!

200 g kantareller
2 dl hönsbuljong
2 msk strimlad rökt lax
1 dl sherry
2 dl grädde
2 st hackade schalottenlökar
1 msk vetemjöl
1 msk smör
1 msk gräslök

Dela och fräs svampen i smör till vätskan går ur. Tillsätt lök.
Pudra med mjöl.
Tillsätt fond och sherry.
Tillsätt grädde och låt sjuda 5-7 min.
Mixa
Servera med strimlade laxen och gräslök i botten på en tallrik och häll på soppan.
Toppa ev med en skvätt sherry.

Så gott!

 


Världens godaste chokladkaka

Den här fantastiska chokladkakan fick jag hemma hos en arbetskamrat för ett par veckor sedan, och vi har nog gjort den här hemma tre gånger sedan dess. Så god!!!
Severa gärna ett gott starkvin till, Allesverloren nr 12109. Tack till Tess för tipset!



Botten
250 g mandelmassa

Fyllning
125 g smör
3 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad
250 g ljus blockchoklad
2 msk rom

Kavla mandelmassan mellan plastfolie så stor att den täcker botten på form som är ca 20 cm i diameter; med löstagbar kant.
Tryck fast mandelmassan i botten. Den behöver inte täcka kanterna.
Smält smöret på svag värme och tillsätt grädden när smöret är nästintill smält. Låt koka upp och lyft kastrullen från värmen.
Bryt ner chokladen i gräddblandningen och låt den smälta. Rör om så att det blir en jämn smet och tillsätt rommen.
Häll smeten i formen och kyl i minst 4 timmar före serveringen.
Servera med hallon på något sätt.

Det här måste vara så nyttigt!

Mintkyssar

Jag älskar mint och choklad, så de här är nästan mina favoriter på gottebordet. De är dessutom enkla att göra, tar lite tid för dem att torka bara, så gör dem i tid.

2 äggvitor
500 g florsocker
ngr droppar pepparmintsolja
50 g blockchoklad

Vispa vitorna lätt med en gaffel.
Tillsätt florsocker och pepparmintsolja. knåda massan till den är smidig.
Rulla till kulor och lägg på smörpapper. Platta till dem.
Ställ att torka i 1-2 dygn.
Smält choklad och lägg en klick på.

 

 


Mina lussebullar




De är nog inte så märkvärdiga, men de blir i alla fall mycket saftiga.

50 g jäst
100 g  smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
ca 17 dl mjöl
russin
ägg till pensling

Stöt saffran och salt så kommer smaken av saffran fram.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min
Baka ut till lussekatter, låt jäsa i ca 40 min.
In ugnen 5-8 min i 225 gr.


Foto: Carolina/charlottesmat


Pias pepparkakor

De här är min svärmor Pias pepparkakor, kanske de kommer från min mans farmor från början. De har berättat att min svärfar brukade kavla ut degen, svärmor skära pepparkakorna och farmor passa ugnen. Hemma hos oss bakar jag och döttrarna och min man passar ugnen. Då blir det inga brända kakor!

8 hg mjöl
3 hg socker
3 hg smör
3 hg sirap
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk malda nejlikor
3 tsk mald ingefära
3 tsk kanel
2 tsk bikarbonat

Ja, det är bara att arbeta ihop allt och låta degen vila i kylskåp över natten.
Grädda i ca 200 gr.


Inga-Lills skurna pepparkakor



De här pepparkakorna görs i säkert två omgångar under december. Fick dem hemma hos min vän Inga-Lill för många år sedan. Våra barn tycker inte det är någon advent/jul om inte de finns med. Så tack för receptet!

225 g socker
265 g smör
450 g mjöl
3/4 dl sirap
1/2 dl vatten
2 tsk bikarbonat
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk kanel

Koka upp sirap, vatten, kryddor och socker.
Slå det över smöret. Låt svalna.
Blanda mjöl och bikarbonat. Rör i.
Forma till 2 rullar. Låt vila över natten.
Skiva tunnt. Grädda i 250 gr.


Foto: Charlotte/charlottesmat


Nougatmandlar



Vad ska man säga, de är helt underbara!


Sötmandlar
Nougat
Kanel
Kakao

Rosta mandlarna i ugnen 200 gr ca 10min.
Göm mandlarna i nougat och rulla dem sedan i en blandning
av lika delar kakao/kanel.

Gör många, de går åt!


Foto: Charlotte/charlottesmat


Agnetas kanelkaka



Den här fantastiskt goda kakan fick jag på en av mina tidigare arbetsplatser någon gång i slutet av 80-talet! Vi bakar den ett par gånger om året och framförallt till vår glöggfest.

I 
2 1/2 dl gräddfil
   1 tsk bakpulver
Rör om och låt stå (den kommer att svälla!).

II 175 gr margarin/smör
    2 1/2 dl socker
Vispas poröst.

III 2 ägg
Ett i sänder i II.

IV
4 1/2 dl mjöl
    2 tsk vaniljsocker
    1 tsk bakpulver
    1/2 tsk salt
Rör ihop, blanda sedan med II+III, sedan med I.
Häll hälften av smeten i smord och bröad form, på det 1/2-1 dl socker och kanel så att det täcker. Häll på resten av smeten och llika mycket socer och kanel på det-
In i ugnen på 175 gr i ca 45 min.


Foto:Carolina/charlottesmat 


Mina italienska mandelskorpor




De här skorporna är inte så hårda som traditionella Biscotti, rätt så bra tycker jag. Kan vara lite svåra att doppa i Vin Santo pga det...
Det är skorporna i den högra burken, i den andra är det saffransskorpor.

ca 60 st
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl strö- eller farinsocker (hälften/hälften) 
2 ägg
3/4 dl grovhackad sötmandel
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kanel

Sätt ugnen på på 200 gr.
Rör fett och socker poröst.
Tillsätt mandeln, mjölet blandat med bakpulver och kanel.
Rulla 3 längder, lika långa som plåten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Skär längderna i ca 2 cm breda, sneda bitar.
Lägg dem med ena snittytan upp på plåten och rosta dem i samma ugnsvärme 8-10 min.
Vända andra snittytan upp efter halva tiden.


Foto:Carolina/charlottesmat



Halloumi och bacon/dadlar





Det här är ju bara så gott!!! Och så enkelt!!!

1 pkt Halloumi
1 pkt bacon/dadlar

Linda bacon runt halloumi/dadel och stek dem i stekpanna. Vill du slippa alltför mycket stekos, lägg dem i en långpanna och sätt in dem högt upp i ugnen på ca 240 gr.


Foto: Sofia/charlottesmat


Knäcke med lax och gurka



De här goda "snittarna" fick vi hos Anette och Elemer på deras glöggfest. Jag hade dem senare på vår tjejglögg, de gick åt som smör i solsken, så i år får vi göra många.


Ca 30 st
Tunt krispigt knäckebröd (tex Vilmas)
200 g Philadelphiaost
500 g rökt lax
1 gurka
2 citroner ( saften+finrivet skal)
1 msk socker
1 dl hackad dill
salt

Hyvla gurkan på längden.
Blanda med citornsaft och -skal, socker, dill och 2 krm salt. Låt stå en stund.
Bred osten på knäckebitarna och lägg på lax och toppa med citrongurkan.


Foto:Carolina/charlottesmat



Jag har börjat blogga!!!

Här har jag tänkt samla alla mina recept,
vilka som får ta del av dem får vi se.
Skål!


RSS 2.0