Lussebullar 2014

Hittade ett recept i ICA-buffé på lussebullar utan kesella. Blev hur goda som helst. 




                 2 pkt saffran á 0,5 g 
               2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca13,5 dl)
1 dl russin
Mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Gör så här;

Lägg saffranet i i rommen/vattnet och rör om, låt stå i ca 30 min. 
Skär smöret i tärningar. 
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. 
Tillsätt socker, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 min i maskin eller 20 min för hand. Låt jäsa under bakduk i 60 min. 
Lägg russinen i lite vatten ca 30 min. Sila sedan vattnet. 
Ta upp degen på en lätt mjölad bänk. Knåda lätt och baka ut till till lussebullar och lägg på en plåt. 
Låt jäsa ca 30 min. 
Sätt ugnen på 225 gr. 
Tryck i russinen och pensla med ägget. 
Grädda 8-10 min. 

Njut!


RSS 2.0