Pepparkakor med ädelost

Perfekt till glöggfesten!
 
Ta fram en mellanstor form, tex sockerkaksform, och klä med bakplåtspapper.
  • Smält 75 g smör, krossa 25-30 pepparkakor med mortel eller matberedare och häll ner det smälta smöret till en smet.
  • Ta hälften av smeten och platta ut i botten av formen.
  • Mixa 300 g ädelost med 2 dl creme fraiche, bred krämen på det första lagret med pepparkakor.
  • Toppa sedan med ett till lager av den sista pepparkakssmeten.
  • Ställ in i frysen och ta fram en stund innan servering, skär i kuber.
Det här är som en cheesecake så ta fram en stund innan ni ska äta. 
 
Det är mycket bättre än att bjuda som man brukar med ädelost och pepparkakor.

Mjölkchokladtryfflar med kokos

Carolinas favoriter!


20-25 st

200 g mjölkchoklad 
0,75 dl kokosmjölk
1 tsk honung
25 g rumsvarmt smör 

175 g mjölkchoklad till doppning
2 tsk matolja
Rostade och hackade hasselnötter och kokosflingor 

Hacka mjölkchokladen ganska fint. Mät upp kokosmjölk och honung i en kastrull. Koka upp slå över chokladen i en bunke. Rör tills all choklad har smält och tillsätt smöret och rör till jämn tryffel. Låt svalna och sedan stelna i kylskåp. 
Rulla små kullor och låt dem stå kallt. Smält chokladen över vattenbad, blanda med oljan och doppa kulorna först i chokladen och därefter i nöt- och chokladhacket. Låt stelna. 

                    Supergoda!!!

Foto: charlottesmat 


Chokladpraliner

Lite pyssligt, men häftigt att kunna göra egna fina praliner. 


De här är gjorda med Xanté (päroncognac). 

Tryffel
125 g mörk chokla
2 dl vispgrädde 
1 tsk honung
12 g rumsvarmt smör
1,5 msk Xanté

Till formen
Ca 450 g mörk choklad

Hacka chokladen till tryffeln ganska fint och lägg hacket i en bunke. Koka upp vispgrädde tillsammans med honung och slå den heta blandningen över chokladhacket. Rör tillschokladen smält och tillsätt smör. Rör till en jämn och blank massa och tillsätt cognacen. Låt svalna och häll upp i en spritspåse. 

Putsa ur pralinformen med lite papper. Smält chokladen till formen försiktigt i micron och värm till 48-51 grader. Ställ bunken i kallt vattenbad och rör hela tiden tills chokladen svalnat till 28 grader. Värm chokladen  några sekunder i micron tills den är 31 grader.
Man kan temperera choklad på annat sätt, men det får ni kolla upp själva.
 
Häll chokladen i formen (=mycket) så att det fyller alla "gropar". Häll sedan av chokladen ner i bunken, håll formen upp och ner, dra med en degskrapa så att överflödet försvinner. Vänd och ställ i frysen ca 15 min. Ta ut och fyll på med tryffeln, in i frysen igen. Häll sedan på resten av chokladen som botten på pralinerna och dra av chokladen igen och in i frysen. 


Krångligt, ja lite grann!



Lenas pepparkakor

Fick de här goda, lite annorlunda pepparkakorna på arbetet. Tar lite tid att göra, men sååå goda!


400 g socker
2 dl mörk sirap
450 g mjöl
25 g bikarbonat 
1 knivsudd finmald kryddpeppar 
1 tsk kardemumma 
1/4 dels flaska citronarom (ser ut som flaskorna med karamellfärg och finns på samma ställe i butiken)
1/2 liten påse ingefära 
200 g smält smör
2 dl vispad grädde

Vispa socker och sirap med elvisp till en slät massa. 
Häll i resten av ingredienserna och blanda väl. 
Rör försiktigt ner den vispade grädden. 
Låt stå svalt under två dygn. 
Rulla till bollar i hjortrons storlek (små alltså!). Lägg fyra i rad på plåten. 
Grädda 45 min på 100 gr. 

Njut!!!

Foto: charlottesmat



Rabarber- och jordgubbssaft



Såg när Ernst gjorde den här saften i sitt program och blev nyfiken. Den innehåller nämligen pepparmynta.  Hittade inte det så jag tog vanlig mynta. Man kan servera den som saft eller blanda med vitt/mousserande vin. 

100 g rabarber
0,5 dl jordgubbar
3 dl vatten
3 dl socker
6 citroner
7-8 blad pepparmynta/mynta

Skär rabarber och jordgubbar i i fina slantar, behöver inte skala rabarbern. 
Pressa citronerna och strimla myntan. 
Lägg allt tillsammans med vatten och socker i en kastrull. 
Koka upp och sjud sedan på medelvärme i ca 10 min. 
Sila av och passera genom finmaskig sil, häll över på flaska. 

Som sagt servera kall med vatten eller vin. 

Lax-couscous med limedressing



Vi gör oftast den här goda laxrätten på våren/sommaren. 

3 dl couscous
6 dl hönsbuljong 
1 tsk gurkmeja 

laxfile 
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 
2 avokado
2 apelsiner 
2 msk persilja

Limedressing
  2 dl lätt créme fraiche
  1 msk flytande honung
  2 krm salt
  Rivet skal av 1/2 lime

Rör först ihop limedressingen. Ställ kallt. 
Koka upp vatten till couscousen enl anvisningar på förpackningen, tillsätt gurkmeja. 
Skär laxen i kuber, stek dem. Skala och skiva avokado och apelsin. 
Lägg upp couscous på ett fat och fördela lax, avokado och apelsin ovanpå   Servera med limedressingen. 

Njut med lite tomater till och ett gott vin!


Chokladhus

Det här fina huset är gjort av sex stora Marabou mjölkchokladkakor. Häftigt eller hur?
Jag har gjort det efter en mall som Mia Öhrn har designat och som finns på www.marabouchokladhus.se 




Coeur de filé provencal

Det här åt jag och Lasse alltid på restaurant Cattelin i Gamla stan på     80-talet. Lätt att göra hemma. 



Finaste oxfilén som Lina och hennes man har skaffat åt mig. Tack snälla!

Oxfilé 
Potatis
Smör
Vitlök
Persilja
Salt, peppar

Rör ihop 100-150 gr smör, som ska vara mjukt, med 2-3 pressade vitlöksklyftor och hackad färsk persilja. Låt stå i kylskåp ett dygn. 

Bryn oxfilén runt om i stekpanna, lägg sedan i långpanna och sätt en stektermometer i filén. In i ugnen på 150 gr till termometern visar 55-57 gr. Linda om i folie och låt vila. 

Skiva potatisen tunt på en mandolin. Lägg i rejält smord långpanna. Lägg lite klickar med smör på potatisskivorna, salta. 
In ugnen 225 gr i ca 40 min. Vänd runt potatisen efter halva tiden. 

Skär oxfilén i skivor, ca 1 cm. Lägg ovanpå potatisen, se bilden. Lägg en rejäl klick med vitlökssmör på varje skiva. In ugnen ca 5 min. 

Servera med en tomatsallad. 

Njut med gott rött vin!

Chokladfondue

Hur gott är inte det här! Senast vi åt det sa vi att man borde ha sin egen lilla skål, för man hetsäter när man ska dela med andra...


Det räcker precis till fyra personer. 

3/4 dl socker 
3/4 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde 
100 g ljus eller mörk blockchoklad (vi brukar ta 50/50)

Sjud upp och servera i liten fonduegryta för choklad. 
Doppa vindruvor, banan, apelsin, äpple, kiwi, jordgubbar, ananas eller vad du tycker är gott. 

Ät och njut!

Lussebullar 2014

Hittade ett recept i ICA-buffé på lussebullar utan kesella. Blev hur goda som helst. 




                 2 pkt saffran á 0,5 g 
               2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
2 dl socker
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca13,5 dl)
1 dl russin
Mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Gör så här;

Lägg saffranet i i rommen/vattnet och rör om, låt stå i ca 30 min. 
Skär smöret i tärningar. 
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. 
Tillsätt socker, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 min i maskin eller 20 min för hand. Låt jäsa under bakduk i 60 min. 
Lägg russinen i lite vatten ca 30 min. Sila sedan vattnet. 
Ta upp degen på en lätt mjölad bänk. Knåda lätt och baka ut till till lussebullar och lägg på en plåt. 
Låt jäsa ca 30 min. 
Sätt ugnen på 225 gr. 
Tryck i russinen och pensla med ägget. 
Grädda 8-10 min. 

Njut!


Nutellasemifreddo

Fick det här smaskiga receptet av Elisabeth på mitt arbete. För de som gillar nutella är det en njutning. 


Det här behövs:

2 färdiga marängbottnar
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 g ljummen Nutella

Separera gulor och vitor i varsin skål. 
Vispa gulorna med 1 msk socker till de blir fluffigt. 
Vispa vitorna med 1 msk till hårt skum. 
Vispa grädden till den kan bildar toppar. 
Lägg ena märängbotten i en rund form med avtagbar kant. Krossa den andra botten i en skål. 
Vänd ihop äggvitor, äggulor och grädde, ha i den krossade marängen. Ringla ner den ljumna Nutellan, går bra att värma i micron några sekunder. 
Fyll sedan upp formen med blandningen. Ställ i frysen minst 5 timmar innan servering. Ta fram 10 min innan servering. 

Gott att servera med blåbär och hallon. 
Vill man ha det riktigt sött och gott, servera med banan. 

Katarinas blåbärspaj

Den här goda och enkla pajen har jag fått hemma hos Katarina på en av våra Wretaträffar. 


Enligt Katarina gör man 1 1/2 sats av degen.  

175 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
1/2 krm salt
Kokos
1 pkt frysta blåbär

Smält smöret, blanda sedan med övriga ingredienser. 
Spara 1/4 av degen och blanda med kokos. 
Platta ut degen i en form och häll de frysta bären över. 
Smula resten av degen över blåbären. 
In ugnen på 200 grader  20-25 min. 

Njut med vaniljglass till. 

Päron och ingefärspaj

Min man kom hem med det här receptet från sitt arbete. En favorit hemma hos oss nu. 


6-7 små fasta päron
3 dl havregryn
2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
150 g smör
1/2 dl ljus sirap 
2 msk mjölk
1 1/2 tsk torkad ingefära

Smöra en form
Skala och klyfta päronen. Lägg i formen. 
Blanda de torra ingredienserna. 
Smält smöret. Blanda i sirap och mjölk. 
Rör ned i den torra blandningen. 
Bred över päronen. 
Grädda i 30 min mitt i ugnen 175 gr. 

Servera med vaniljglass. 

Foto: charlottesmat


Rabarberpaj



Det här är Roy Fares fantastiskt goda rabarberpaj som har blivit min Lasses favorit. 

4-5 stjälkar rabarber
1 dl strösocker 
1/2 dl farinsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 citron, zesten
1 tsk maizena
1 tsk kanel

Smuldeg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
3/4 dl strösocker 
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker 
100 g smör

Rabarberpaj
Sätt ugnen på 200 gr. Smörj en pajform lite lätt med smör. 
Tvätta och skala rabarber om det behövs. Dela rabarbern i ca 1 cm bitar. 
Blanda strösocker, farinsocker, vaniljsocker, citronzest, kanel och maizena i en bunke. Lägg i rabarberbitarna och blanda runt. Lägg allt sedan jämnt i pajformen. 

Smuldeg
Lägg alla ingredienser i en skål och arbeta ihop med fingertopparna till smulor. 
Strö smulorna över rabarbern och grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter, tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat. Servera med glass eller vaniljsås. 

Matjessill med gräddfilspannacotta



Riktigt smarrigt sätt att äta sill och potatis på. Bra som förrätt eller buffébordet.

Pannacotta
1 1/2 gelatinblad
1 dl grädde
1dl gräddfil
Finrivet skal av citron

Topping
2 matjesfiléer
4 små kokta potatisar
1 rödlök, 1 äpple
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl smulad lagrad ost
Kallpressad rapsolja

Gör så här
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde och citron. Ställ av från plattan och lägg i gelatinbladen samt vispa i gräddfilen. Smaksätt med salt. Häll pannacottablandningen i fyra glas. Låt stelna i kylen. 
Hacka matjessill, potatis, rödlök och äpple. Vänd ihop med gräslök. Toppa pannacottan med matjessillsröran. Smula på lagrad ost. Droppa på lite rapsolja och garnera med peppar, dill eller annan ört. 

Skön sommar!


RSS 2.0