Rabarberpaj



Det här är Roy Fares fantastiskt goda rabarberpaj som har blivit min Lasses favorit. 

4-5 stjälkar rabarber
1 dl strösocker 
1/2 dl farinsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 citron, zesten
1 tsk maizena
1 tsk kanel

Smuldeg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
3/4 dl strösocker 
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker 
100 g smör

Rabarberpaj
Sätt ugnen på 200 gr. Smörj en pajform lite lätt med smör. 
Tvätta och skala rabarber om det behövs. Dela rabarbern i ca 1 cm bitar. 
Blanda strösocker, farinsocker, vaniljsocker, citronzest, kanel och maizena i en bunke. Lägg i rabarberbitarna och blanda runt. Lägg allt sedan jämnt i pajformen. 

Smuldeg
Lägg alla ingredienser i en skål och arbeta ihop med fingertopparna till smulor. 
Strö smulorna över rabarbern och grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter, tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat. Servera med glass eller vaniljsås. 

Matjessill med gräddfilspannacotta



Riktigt smarrigt sätt att äta sill och potatis på. Bra som förrätt eller buffébordet.

Pannacotta
1 1/2 gelatinblad
1 dl grädde
1dl gräddfil
Finrivet skal av citron

Topping
2 matjesfiléer
4 små kokta potatisar
1 rödlök, 1 äpple
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl smulad lagrad ost
Kallpressad rapsolja

Gör så här
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde och citron. Ställ av från plattan och lägg i gelatinbladen samt vispa i gräddfilen. Smaksätt med salt. Häll pannacottablandningen i fyra glas. Låt stelna i kylen. 
Hacka matjessill, potatis, rödlök och äpple. Vänd ihop med gräslök. Toppa pannacottan med matjessillsröran. Smula på lagrad ost. Droppa på lite rapsolja och garnera med peppar, dill eller annan ört. 

Skön sommar!


RSS 2.0