Mjölkchokladtryfflar med kokos

Carolinas favoriter!


20-25 st

200 g mjölkchoklad 
0,75 dl kokosmjölk
1 tsk honung
25 g rumsvarmt smör 

175 g mjölkchoklad till doppning
2 tsk matolja
Rostade och hackade hasselnötter och kokosflingor 

Hacka mjölkchokladen ganska fint. Mät upp kokosmjölk och honung i en kastrull. Koka upp slå över chokladen i en bunke. Rör tills all choklad har smält och tillsätt smöret och rör till jämn tryffel. Låt svalna och sedan stelna i kylskåp. 
Rulla små kullor och låt dem stå kallt. Smält chokladen över vattenbad, blanda med oljan och doppa kulorna först i chokladen och därefter i nöt- och chokladhacket. Låt stelna. 

                    Supergoda!!!

Foto: charlottesmat 


Chokladpraliner

Lite pyssligt, men häftigt att kunna göra egna fina praliner. 


De här är gjorda med Xanté (päroncognac). 

Tryffel
125 g mörk chokla
2 dl vispgrädde 
1 tsk honung
12 g rumsvarmt smör
1,5 msk Xanté

Till formen
Ca 450 g mörk choklad

Hacka chokladen till tryffeln ganska fint och lägg hacket i en bunke. Koka upp vispgrädde tillsammans med honung och slå den heta blandningen över chokladhacket. Rör tillschokladen smält och tillsätt smör. Rör till en jämn och blank massa och tillsätt cognacen. Låt svalna och häll upp i en spritspåse. 

Putsa ur pralinformen med lite papper. Smält chokladen till formen försiktigt i micron och värm till 48-51 grader. Ställ bunken i kallt vattenbad och rör hela tiden tills chokladen svalnat till 28 grader. Värm chokladen  några sekunder i micron tills den är 31 grader.
Man kan temperera choklad på annat sätt, men det får ni kolla upp själva.
 
Häll chokladen i formen (=mycket) så att det fyller alla "gropar". Häll sedan av chokladen ner i bunken, håll formen upp och ner, dra med en degskrapa så att överflödet försvinner. Vänd och ställ i frysen ca 15 min. Ta ut och fyll på med tryffeln, in i frysen igen. Häll sedan på resten av chokladen som botten på pralinerna och dra av chokladen igen och in i frysen. 


Krångligt, ja lite grann!



Lenas pepparkakor

Fick de här goda, lite annorlunda pepparkakorna på arbetet. Tar lite tid att göra, men sååå goda!


400 g socker
2 dl mörk sirap
450 g mjöl
25 g bikarbonat 
1 knivsudd finmald kryddpeppar 
1 tsk kardemumma 
1/4 dels flaska citronarom (ser ut som flaskorna med karamellfärg och finns på samma ställe i butiken)
1/2 liten påse ingefära 
200 g smält smör
2 dl vispad grädde

Vispa socker och sirap med elvisp till en slät massa. 
Häll i resten av ingredienserna och blanda väl. 
Rör försiktigt ner den vispade grädden. 
Låt stå svalt under två dygn. 
Rulla till bollar i hjortrons storlek (små alltså!). Lägg fyra i rad på plåten. 
Grädda 45 min på 100 gr. 

Njut!!!

Foto: charlottesmat



RSS 2.0