Müsli



Yngsta dottern gjorde god müsli i går kväll. Så här enkelt är det att få en god hemmagjord müsli. Speciellt gott är det ju när någon annan gjort den. Det här är vad  vi brukar ha i vår müsli, men man kan ju ha i nästan vad som helst. Mycket nötter ska det vara tycker jag.

500 g havregryn
Valnötter
Solrosfrön
Pumpakärnor
Hasselnötter
Russin
Torkade aprikoser
Torkade tranbär

Sätt ugnen på 175°. Hacka alla nötterna till lagom stora bitar. Bred ut allt utomrussin, aprikoser och tranbär i en långpanna.
Rosta högt upp i ugnen 10-15 min. Rör runt några gånger.
Ta ut och låt svalna.
Skär aprikoser i mindre bitar och blanda ner dem i müslin med russin och tranbär.
Förvar i burk med lock.

Foto:Charlotte/charlottesmat


Guacamole



Till tacos måste man ha guacamole. Och det här är den godaste och enklaste. Allt som sätter smaken finns i den färdiga såsen. Bra va!?

Avokado
Taco-sås på burk

Mosa så många avokado du behöver och tillsätt tacosåsen.

Foto:Charlotte/charlottesmat

Creme brulée



Åhh, det här är ju så gott!!! Man orkar fast man är så mätt.

6 små formar
6 äggulor
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk 3%
3/4 dl socker i krämen

1 dl farinsocker, råsocker eller vanligt socker till knäcklagret
Värm ugnen till 150°.
Lägg äggulorna i en bunke och ställ åt sidan.
Skär upp vaniljstången på längden och lägg i en kastrull med vispgrädde, mjölk och socker. Koka upp och låt sjuda några minuter under omrörning. Ta upp vaniljstången, skrap ur vaniljkornen och lägg tillbaka i mjölkblandningen.
Placera 6 ugnssäkra portionsformar i en liten långpanna.
Vispa uppäggulorna lätt. Häll sedan den heta mjölkblandningen över gulorna. Lite i taget och rör om hela tiden.
Häll upp i formarna.
Häll vatten i långpannan så att det står ca 2 cm upp. Sätt in i ugnen och grädda ca 50 min.
Ta ut och låt svalna. Ställ sedan in i kylskåpet över natten.
Strö strax innan servering ett jämnt lager med socker över. Sätt in dem ca 3 min i ugnsgrill eller bränn av sockret med en gasolbrännare.

Foto:Charlotte/charlottesmat

Små smulpajer med blåbär



Hittade receptet i Anna Bergenströms senaste bok "Sött sweet dulce". Lite roligare sätt att servera smulpaj på. Rätt så mäktiga, så efter en lite lättare måltid eller bara till kaffe/ te blir den utmärkt.

Deg
4 1/2 dl vetemjöl
200 g smör
2 msk socker
2 tsk äkta vanilj

1 lit frysta blåbär
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk potatismjöl

Foto:Charlotte/charlottesmat

Smula ihop degen till stora "degsmulor". Fördela ungefär 3/4 i de små formarna. Platta till något.
Blande blåbären med socker, vaniljsocker och potatismjöl. Fördela i formarna, strö över resten av degsmulorna.
Grädda i i 200-215° i ca 15-20 min.
Servera med vaniljsås eller glass.




Mörka kryddtryfflar



Min familj älskar tryfflar med alla möjliga smaker. De här tycker jag passar bra till jul.

Ca 30 st

1 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
1 tsk honung
kanelstång, lite mald ingefära, kardemummakärnor
200 g mörk choklad 70%
50 gr rumsvarmt smör

Mät upp grädde, mjölk och honung i en liten kastrull. Krossa kryddorna och koka upp dem i gräddblandningen. Låt stå och dra en stund under lock. hacka under tiden chokladen ganska fint. Ge grädden ett nytt uppkok och sila bort kryddorna. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret i klickar och rör till en slät blank massa. Sprita upp i formar och ställ i kylen att stelna.

Foto:Charlotte/charlottesmat

Mintkyssar



Det finns nog hur många recept som helst på mintkyssar. Och jag måste alltid ha dem med, älskar mint och choklad! 
Det här tycker jag fungerar bra eftersom man inte behöver koka sockerlag och det går fort att göra.

Ca 20 st

0,5 msk smör
2,5 dl florsocker
1 msk mjölk
10 droppar pepparmintarom

100 g mörk choklad till toppning

Smält smöret i en mikrosäker bunke. Rör ner florsocker, mjölk och pepparmintarom och blanda ihop till en tjock smet.
Mikra smeten på full effekt i ca 10 sekunder och rör om. Mikra ytterligare ca 15 sekunder tills den blivit lös och smidig.
Klicka ut till små rundlar (jag använder en spritspåse) på ett bakplåtspapper.
Låt stelna över natten, vänd på dem någon gång så att de torkar.
Smält choklad och lägg på mintkyssarna.
Njut!!!

Foto: Charlotte/charlottesmat

Marsipan

Som ni ser har familjen varit kreativ när det gäller marsipan-figurer. Det kommer alltid till nya figurer varje år.





Foto: Carolina/Charlotte/charlottesmat

Olivsnurror



Trots att vår yngsta dotter inte tycker om ost och inte oliver, så älskar hon dessa goda snurror.
Gott att ha till drinken.

Frysta smördegsplattor
Svarta oliver
Finriven Västerbottenost

Tina plattorna oc kavla ut dem, lägg på finackade (i matberedare) oliver och ost. Rulla på
längden och skär i 1/2-1 cm tjocka skivor, lägg på en plåt. In i ugnen på 225° ca 10 min eller tills
de fått färg.
Ät direkt eller låt svalna något. Mums!

Foto: Carolina/charlottesmat

Advent



Nu snöar det ute också!


Biffpasta med sambal



Enkel och god vardagspasta med lite krydda. Vill du inte ha den så stark så ta
den mindre mängden av sambal oelek.


Lövbiff
2 röda eller gula lökar
3 dl Kelda mellangrädde
1/2-1 tsk sambal oelek
1 1/2 msk kinesisk soya

Strimla köttet. Skala och skiva löken.
Vispa ihop grädden, sambal oelek och soya i en gryta.
Stek köttet och löken var för sig i en stekpanna.
Lägg ner  det i såsen. Låt koka ihop några minuter.
Servera med pasta och sallad.
Receptet kommer från Arla.

Foto: Charlotte/charlottesmat

Lax med romsås



Världens enklaste vardags/festrätt. Vi gör den ofta och det är alltid så gott!!!

Laxfilé
Citonpeppar

Sås:
Creme fraiche
Röd rom/kaviar

Klyftpotatis

Lägg laxen i ugnsform, strö citronpeppar över och in i ugnen ca 15 min 225 gr.
Rör ihop creme fraiche och kaviar.
Servera med klyftpotatis och god sallad.

Till Peter och alla andra som ev inte vet hur man gör klyftpotatis;
Sätt ugnen på 225°.
Skala potatis, skär i klyftor, lägg i ugnsform och häll på olivolja och flingsalt. Blanda runt.
In i ugnen ca 40 min.
Lycka till!

Foto:Carolina/charlottesmat

Små bruschetta med Brie-ost


        
Det här bjöd vi på vår glögg-fest. Passar faktiskt riktigt bra till den söta glöggen.

Små färdiga bruschetta (Zeta)
Brie
Fikonmarmelad

Lägg upp på stort fat. Skär brie-osten i lagom tunna skivor, klicka på marmeladen.
Gör dem strax innan gästerna kommer.


Foto: Carolina/charlottesmat

RSS 2.0