Rabarberpaj

Det här är Roy Fares fantastiskt goda rabarberpaj som har blivit min Lasses favorit.
4-5 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, zesten
1 tsk maizena
1 tsk kanel
Smuldeg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
3/4 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
100 g smör
Rabarberpaj
Sätt ugnen på 200 gr. Smörj en pajform lite lätt med smör.
Tvätta och skala rabarber om det behövs. Dela rabarbern i ca 1 cm bitar.
Blanda strösocker, farinsocker, vaniljsocker, citronzest, kanel och maizena i en bunke. Lägg i rabarberbitarna och blanda runt. Lägg allt sedan jämnt i pajformen.
Smuldeg
Lägg alla ingredienser i en skål och arbeta ihop med fingertopparna till smulor.
Strö smulorna över rabarbern och grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter, tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat. Servera med glass eller vaniljsås.
Matjessill med gräddfilspannacotta

Riktigt smarrigt sätt att äta sill och potatis på. Bra som förrätt eller buffébordet.
Pannacotta
1 1/2 gelatinblad
1 dl grädde
1dl gräddfil
Finrivet skal av citron
Topping
2 matjesfiléer
4 små kokta potatisar
1 rödlök, 1 äpple
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl smulad lagrad ost
Kallpressad rapsolja
Gör så här
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde och citron. Ställ av från plattan och lägg i gelatinbladen samt vispa i gräddfilen. Smaksätt med salt. Häll pannacottablandningen i fyra glas. Låt stelna i kylen.
Hacka matjessill, potatis, rödlök och äpple. Vänd ihop med gräslök. Toppa pannacottan med matjessillsröran. Smula på lagrad ost. Droppa på lite rapsolja och garnera med peppar, dill eller annan ört.
Skön sommar!