Coeur de filé provencal
Det här åt jag och Lasse alltid på restaurant Cattelin i Gamla stan på 80-talet. Lätt att göra hemma.


Finaste oxfilén som Lina och hennes man har skaffat åt mig. Tack snälla!
Oxfilé
Potatis
Smör
Vitlök
Persilja
Salt, peppar
Rör ihop 100-150 gr smör, som ska vara mjukt, med 2-3 pressade vitlöksklyftor och hackad färsk persilja. Låt stå i kylskåp ett dygn.
Bryn oxfilén runt om i stekpanna, lägg sedan i långpanna och sätt en stektermometer i filén. In i ugnen på 150 gr till termometern visar 55-57 gr. Linda om i folie och låt vila.
Skiva potatisen tunt på en mandolin. Lägg i rejält smord långpanna. Lägg lite klickar med smör på potatisskivorna, salta.
In ugnen 225 gr i ca 40 min. Vänd runt potatisen efter halva tiden.
Skär oxfilén i skivor, ca 1 cm. Lägg ovanpå potatisen, se bilden. Lägg en rejäl klick med vitlökssmör på varje skiva. In ugnen ca 5 min.
Servera med en tomatsallad.
Njut med gott rött vin!
Kommentarer
Trackback