Chokladpraliner

Lite pyssligt, men häftigt att kunna göra egna fina praliner. 


De här är gjorda med Xanté (päroncognac). 

Tryffel
125 g mörk chokla
2 dl vispgrädde 
1 tsk honung
12 g rumsvarmt smör
1,5 msk Xanté

Till formen
Ca 450 g mörk choklad

Hacka chokladen till tryffeln ganska fint och lägg hacket i en bunke. Koka upp vispgrädde tillsammans med honung och slå den heta blandningen över chokladhacket. Rör tillschokladen smält och tillsätt smör. Rör till en jämn och blank massa och tillsätt cognacen. Låt svalna och häll upp i en spritspåse. 

Putsa ur pralinformen med lite papper. Smält chokladen till formen försiktigt i micron och värm till 48-51 grader. Ställ bunken i kallt vattenbad och rör hela tiden tills chokladen svalnat till 28 grader. Värm chokladen  några sekunder i micron tills den är 31 grader.
Man kan temperera choklad på annat sätt, men det får ni kolla upp själva.
 
Häll chokladen i formen (=mycket) så att det fyller alla "gropar". Häll sedan av chokladen ner i bunken, håll formen upp och ner, dra med en degskrapa så att överflödet försvinner. Vänd och ställ i frysen ca 15 min. Ta ut och fyll på med tryffeln, in i frysen igen. Häll sedan på resten av chokladen som botten på pralinerna och dra av chokladen igen och in i frysen. 


Krångligt, ja lite grann!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0