Laxmoussetårta med rom
Vi fick en fantastisk 3-rättersmiddag, varav den här var förrätt.
Den går ju lika bra att ha på en buffé till midsommar också.
Botten
8 skivor kavring, 200 g
75 g smält smör
Fyllning
200 g rökt lax i skivor
3 askar (a 100 g) Philadelphiaost
1 1/2 dl majonnäs
5 gelatinblad
1 dl finskuren dill
1/2 dl finskuren gräslök
Garnering
250 g röd kaviar
tunna citronskivor
Lägg gelatinet i kallt vatten.
Kör kavringen med smöret till en jämn massa i matberedare. Tryck ut den i botten på en form med löstagbar kant.
Platta till och ställ i kylen.
Lägg mjukost, majonnäs och strimlad lax i matberedaren och kör till en slät, fluffig massa.
Smält gelatinet på svag värme. Blanda snabbt ner det något avsvalnade gelatinet och det finskurna gröna i laxmoussen.
Packa och bred ut moussen över kavringbotten och täck med plastfolie.
Ställ i kylen, minst 6 tim.
Lossa kanten försiktigt och garnera med rom och citron, men låt rommen rinna av i en sil i ca 30 min, så att den inte vätskar av sig på tårtan.