Knaprigt vallmoknäcke
Annika på mitt arbete hade med sig det här goda brödet till frukosten!
Knaprigt, sprött och så fint med de blå valmofröna.
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
4 dl (240 g) vetemjöl
2 dl (120 g) grahamsmjöl
1 1/2 tsk salt
1 msk raps- eller olivolj
1 dl vallmofrön
fint havssalt eller flingsalt att strö över
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör runt så att jäste löses upp lite.
Blanda mjölsorterna med saltet och rör ner i degspadet tillsammans med oljan.
Rör ihop till en ganska kletig deg och arbeta degen några minuter. Tillsätt sist vallmofröna.
Låt degen jäsa övertäckt i en halvtimma. Mjöla bakbordet ordentligt. Dela degen i 8-10
bitar och kavla ut varje bit så tunt du kan. Lägg knäcket på en bakplåtspappersklädd plåt
och nagga med en gaffel. Strö över lite fint havsalt (var inte för generös, det blir lätt för salt)
och grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 225 gr i 12-15 min.