Kajsas fiskgryta med saffran
Kajsa är en av mina bästa vänner vi träffades på en arbetsplats för mång år sedan. Hon kan allt; laga mat, sy!, snickra och prata under en god middag. Tack för det här underbara receptet som jag i min tur bjudit många på.
4 p
400 g torskfile
300 g laxfile
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 1/2 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 1/2 tsk timjan
1 tsk basilika
1 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
3 hg räkor (med skal)
1 burk musslor (150 g musslor)
Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
Smält smör i en gryta och lägg i löken. Fräs ett par min tills den blir mjuk.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika. Fräs ihop.
Tillsätt vin och fiskbuljong. Koka samman ett par minuter.
tillsätt grädde, creme fraiche och vatten. Rör ihop och häll i saffran. låt sjuda ca 15 min.
Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Skala räkorna.
Lägg i fisken och sjud i ca 7 min, eller till fisken blivit fast.
Lägg i räkor och musslor. Hetta upp snabbt.
Vitlöksmajonnäs
1 äggula
1 tsk fransk senap
2 dl olja
1 tsk vinäger
1 dl creme fraiche
1 1/2 tsk tomatpuré
1/2 krm kajennpeppar
1 1/2 krm salt
3-4 vitlöksklyftor
Se till att samtliga ingredienser har rumstemperatur.
Rör ihop ägg och senap.
Häll i oljan. först droppvis, sedan i fin stråle. Rör hela tiden kraftigt.
Blanda i vinägern. Rör ner creme fraichen.
Rör i tomatpurén, kajennpeppar och slat, pressa i vitlök.
Servera med gott bröd och ett gott vitt vin, tex Concannon Chardonay ( tack Tess! )