Italienska köttbullar med tomatsås
Man kan drömma sig bort när man äter de här underbara köttbullarna.
Tyvärr äter jag alltid mer än jag borde när vi lagar det här. Mycket parmesan måste man ha till.
4 p
Färs
400 g blandfärs
3 skivor färskt vitt bröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl riven färsk parmesanost
rivet skal från 1 citron
1 riven vitlöksklyfta
1/2 msk torkad dragon
salt och peppar
Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet och lägg brödet i skålen,
så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt.
Blanda färsen med brödet, parmesanosten, citronskalet, den rivna vitlöken, dragonen och löken Smaksätt med salt och peppar och låt färsen vila i 10 min. Forma till bollar och bryn i smör och olja till dess att de får en fin yta.
Tomatsås
2 skalade schalottenlökar
2 skalade vitlöksklyftor
3 burkar hela tomater
3/4 dl god olivolja
1/2 dl färsk basilika
Skär schalottenlökarna i mindre bitar och krossa vitlöksklyftorna. Låt löken, vitlöken, tomaterna och olivoljan koka ihop till en sås och smaksätt med salt och peppar.
Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen oc låt det småkoka i ca 10 min.
Strö basilika över tomatsåsen och tillsätt lite svartpeppar.
Servera med pasta, gärna spagetti.